Gürer: “Gıdamızı üretenin sağlığı, gıda içeriği kadar önemsenmelidir”

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gıda güvenliği ve güvencesinin yanı sıra gıda ve gıdanın tüketildiği yerlerde çalışanların sağlığının da herkes için önemli olduğunu söyledi.

Göç yoluyla gelen ve mültecilerin de kayıt dışı gıda sektöründe ucuz işçi olarak farklı işlerde çalıştığına dikkat çeken Gürer, bu çalışanların sağlık denetimlerinin yanı sıra kayıt dışı çalışmanın da kontrol altına alınmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.

Gürer, “1930 yılında kabul edilen 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 126 ve 127. maddeleri uyarınca, gıda ile ilişkili işlerde çalışanlar, üç ayda bir portör muayenesinden geçerek bulaşıcı hastalık taşımadıklarını belgelemek zorundaydı. Ancak bu zorunluluk, 11 Ekim 2011 tarihinde yapılan bir düzenleme ile kaldırılmış, yerine gıda işletmelerinde çalışanların hijyen eğitimi alması zorunlu hale getirilmiştir. Hijyen eğitimi uygulaması devreye girse de, portör muayenesinin kaldırılmasının sağlık açısından bazı riskler doğurup doğurmadığı araştırılmalıdır,” dedi.

GIDA ŞAKAYA GELMEZ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıdanın şakaya gelmeyeceğini belirterek, gıda ile ilgili taklit ve tağşiş açıklamalarının toplumda önemli bir hassasiyet yarattığını ifade etti ve bu kapsamda gıda üretenlerin sağlığının da önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Bu nedenle, genel durumun TBMM Meclis Araştırması ile ele alınmasının toplum sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Gürer, “Gıda üretim ve dağıtım sektöründe çalışan aşçılar, yemekhane görevlileri, garsonlar, anaokulu ve kreş çalışanları, temizlik sektörü çalışanları, gıda fabrikası personelleri, gıda satıcıları ve restoran çalışanları gibi iş grupları, toplumun sağlığını doğrudan etkileyen sektörlerde görev almaktadır. Bu işyerlerinde çalışan kişilerin düzenli olarak bulaşıcı hastalıklar açısından kontrol edilmesi, özellikle gıda yoluyla bulaşabilecek hastalıkların yayılmasını önlemek açısından kritik öneme sahiptir. Portör muayenesinin kaldırılması, çalışanların düzenli sağlık kontrollerinden geçmemesi nedeniyle, toplumda gıda yoluyla bulaşabilecek hastalıkların artmasına neden olabilir. Ayrıca, bu tür işyerlerinde çalışanların bulaşıcı bir hastalığı ya da cilt hastalığı olması durumunda toplum sağlığı ciddi bir tehdit altına girebilir. Bu nedenle çalışanların sürekli sağlık kontrolleri önemlidir,” diye konuştu.

SAĞLIK İÇİN ÖNLEMLER ARTIRILMALIDIR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pansiyon, otel, turistik tesisler, hamam, sauna, restoran ve kafeterya gibi toplu tüketim ve hizmet yerlerinde hijyen standardının korunması büyük önem taşımaktadır. Portör muayenesi uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte, sadece hijyen eğitimi ile bu risklerin yeterince kontrol altına alınıp alınmadığı incelenmesi gereken bir durumdur,” dedi.

Gürer, portör muayenesinin kaldırılmasıyla birlikte toplum sağlığı üzerindeki olası tehditlerin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının önemli olduğuna işaret etti. Bu araştırma sonucunda, portör muayenesinin yeniden uygulanmasının gerekip gerekmediği ve hijyen eğitimi ile birlikte ek tedbirlerin hayata geçirilmesinin gerekli olup olmadığının değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda ile ilişkili işlerde çalışanlar için portör muayenesi uygulamasının kaldırılmasıyla ortaya çıkan sağlık ve hijyen sorunlarının tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması istedi.

Bilgi Pınar Sagay

Okumak İster misiniz ?

“Kurslar açılmıyor, ücretler ödenmiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, insanca yaşam ücreti alamayan ve kursları açılmayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir