Gürer: “Bu yıl belirlenen düşük alım fiyatları, gelecek yıl üretimin düşmesine neden olacak”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Hasaköy köyünde hububat üreticileri ile bir araya geldi, sorunlarını dinledi.

ÜRETİM GİRDİLERİ %52, BUĞDAY FİYATI %12 ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de hububatta hasat başladı. Biçerdöverler çoğu yerde tarlaya girdi. . Üreticilere üret dediler, üretti ama üreticilerin ürettikleri ürünü alım zamanı gelince Toprak Mahsulleri Ofisi, Buğday için  1 yıllık %12’lik bir alım fiyat artışıyla alım fiyatı belirledi. Tarımsal girdilerin 1 yıllık artışı %52 iken buğdaya %12’lik bir artış vermek, üreticinin belini büktü. Doğal olarak üretici dertleniyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım şartları ağır. Köyden 40 kilometre ilerideki depoya buğdayı getir diyor. Öyle olunca da tüccar fiyat verirse, nakliyeyi de düşünüp çiftçimiz yerinde ürününü satmak istiyor.” dedi.

“BU ŞARTLARDA GELECEK YIL BUĞDAY EKMEM”

Çiftçi , “Şu an tarla icarı 4000 lira, buğdayın dekarı 4000 lira topluyor. Tarla kirasıyla aynı, kafa kafaya. Ektiğimiz tohum, mazot, gübre, ilaç, su hepsi şu anda zarar ediyor. Buna yetkililerin bir an önce çözüm üretmesi lazım. Buğdayın tonu en az 15.000 TL olması gerekiyor. Eğer böyle giderse, bunlar hayvan yemi olup gidecek. Tüccar da gelmiyor şu anda. Toprak Mahsulleri Ofisi de ayağıma getir diyor, bir de randevu vermiyor. Çiftçi alım fiyatından rahatsız, zararına bu yıl buğday ekimi komple zarar. Sadece tarla kira maliyetini kurtarabiliyor, geri kalan masraflar hep çiftçinin cebinden gidiyor. Bu fiyatlarla gelecek yıl ekilmez. Yani ben ekmem.” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN KAZANCI KÜÇÜLDÜ

Buğday üreticisi Refik Başarır, “Sayın vekilim, 3 yıl önce buğday 8 liraydı, ekmek bir buçuk liraydı. Bugün ekmek 8 lira, buğday 7 lira.”dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, “2002 yılında çiftçi buğdayını sattığı zaman, 1 tonun karşılığında 11 çeyrek altın alıyordu. Bugün 1 ton buğday sattığında ise 2,5 çeyrek altın alıyor. Bu durumda 2002 yılına göre buğday çiftçisinin kazancı da bu kadar küçülmüş.” diye konuştu.

Üretici, “Eğer böyle giderse buğday ekimi gelecek yıl burada biter. Biçerdöver 170-180 bin liraya dekarını biçiyor. Geçen yıl 30 bin liraya biçiyordu. Tarla kirası, ilaç parası, su parası, tohum parası, balya parası, işçilik var, traktör gideri var. Zaten çalıştığımızı hesaba katmıyoruz. Sadece emeğimizin karşılığını alalım yeter, çalıştığımız yanına kâr kalsın.” şeklinde konuştu.

3,5 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı çiftçiyi mutlu etmedi. Onun için mutlak suretle bu fiyatın revize edilmesi gerekiyor. Alım fiyatı artırılmazsa önümüzdeki yıl buğday ekilmez. Ülkemizde yılbaşından bugüne kadar, yani hasat başladığı döneme kadar 3,5 milyon ton ithal buğday geldi. Doğal olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarında ithal buğday var. Oysa üreticimiz diyor ki: “Niye ithale gerek duyuyorsunuz? Biz üretelim. Ama bu fiyata biz de ekimi bırakırsak seneye daha çok ithalat yaparsınız.”

Buğday üreticisi, “Geçen yıldan kalan buğdaylar duruyor. TMO’nun geçen yıl aldığı buğdaylar halen orada duruyor, gömülü silo şeklinde. O anlamda sıkıntı büyük. Gübreye ve yeme vergi geliyor, seneye maliyetimiz daha çok olacağından bu çiftçiyi üretimden geri çekecek, üretim azalacak.” dedi.

ÇİFTÇİNİN İSTEĞİ; MAHUSLU PARA ETSİN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin istediği, gübreye sübvansiyon sağlansın, mazotta ÖTV ve KDV kaldırılsın, yemde de ÖTV ve KDV kaldırılsın. Devletin bu anlamda destek sağlaması lazım. Destekler zamanında verilsin. 1 yıl sonra verdiğin destek ne işe yarayacak?

Buğday üreticisi, “Bizim mahsulümüz para etsin, biz destek de istemiyoruz. Bizim mahsulümüz para etsin, verdiği destek ne? Şurada 10 dekar tarlaya bir depo mazot almaz. Bizden mazot ve gübre desteğini kaldırsın, bizim mahsulümüz para etsin.

Ömer Fethi Gürer, “Şu an Türkiye’de tarıma ayrılan mazot desteği 16 milyar TL ama 3 milyar litre tarım kesimi mazot tüketiyor, aldığı vergi 43 milyar lira. ÖTV’yi KDV’yi kaldırdığın zaman destek yerine geçer. Destek vereceğine, ÖTV’yi KDV’yi kaldır, rakamları üst üste koyup toplayıp “şu kadar destek verdik” diyorlar ya, çiftçimiz diyor ki: “Bırakın o desteği, biz o destekten vazgeçtik. Mazot desteğini vermeyin, ÖTV’yi KDV’yi mazotta kaldırın, biz daha mutlu olacağız.” diyorlar, işin özü bu.

ÇİFTÇİ BANKA VE TEFECİNİN ELİNDE

Üretici, “Buğday bu şekilde, patates de 3 lira 4 lira devam ederse çiftçiyi özel bankanın tefecinin kucağına bırakırlar. Tarlalar ipotekli, hepimiz kredi çektik. Ben de borçluyum, bir buçuk milyon borcum var. Benim ektiğim 50 dekar patates borçlu olmayan çiftçi yok. Yani patatesler para etmezse, özellikle özel bankaların kucağına bırakacaklar çiftçiyi. Milletin traktörü de hacizli, tarlası da hacizli. Çiftçi, sattığı tarlaya işçi olarak çalışmaya dahi almıyorlar.” diye konuştu.

Bilgi Pınar Sagay

Okumak İster misiniz ?

“Kurslar açılmıyor, ücretler ödenmiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, insanca yaşam ücreti alamayan ve kursları açılmayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir